Brabantse kampioenschappen cross

Terug naar overzicht..

Met dank aan Jurgen Boomaerts (vader van Anouk):

Deze winter was de Pagnevaartcross helaas niet in het crosscircuit opgenomen. De laatste 2 jaren was Anouk hier altijd present, maar dit jaar zonder een echte pupillen wedstrijd werd voor een alternatief gekozen. En wel een heel serieus alternatief, namelijk de Brabantse kampioenschappen cross. Deze werden ditmaal gehouden in Asten, vlak tegen Limburg aan. Een uurtje kachelen met de auto en je bent er. Het parcours was uitgezet in een bosje aan de rand van het dorp, normaal het domein van de lokale scouting. Aangekomen bij het wedstrijdterrein zien we nog net Joris Mertens op het podium een echte Limburgse vlaai in ontvangst nemen. Wij gaan eerst in de blokhut het startnummer ophalen. Hier zien we dat 46 MpupA zich voor de cross hebben ingeschreven. Tijd om het parcours te gaan verkennen.

Er moeten 2 rondjes van elk 600m afgelegd worden. De wedstrijden van de junioren zijn dan nog in volle gang. Tijdens de parcoursverkenning ondertussen dan ook Tessa Mertens nog eens goed aangemoedigd. De eerste honderd meter na de start is recht, nat en modderig. Voor wie zich dat nog kan herinneren, een beetje vergelijkbaar met de Pagnevaartcross van vorig seizoen. Zorgen dus dat de spikes goed vast zitten, zodat ze niet in de modder achter zullen blijven en je op je sokken verder moet. Hierna maakt het parcours een haakse bocht en gaat de ronde verder over een heuvelachtig bosterrein. Een leuke ronde die tweemaal afgelegd dient te worden en die alle elementen van een echte cross in zich heeft.

Anouk moet na de JpupA starten. Maar vanwege een prijsuitreiking zit hier bijna een half uur tussen. We maken de keuze om ipv een half uur aan de start te gaan staan wachten, de warming-up wat langer door te trekken. We nemen op de koop toe, dat de startpositie niet helemaal ideaal zal zijn. En inderdaad, eenmaal aangekomen bij de start, moet Anouk genoegen nemen met een plaats op de 2de startrij. Strategisch stelt ze zich op achter een meisje, de later winares, van wie wij weten dat zij snel kan starten. Anouk kan dan mooi in haar kielzog meelopen. Dit plan pakt goed uit. Anouk is vanaf de 2de rij toch als 5de weg en na nog geen kwart ronde loopt ze al op de 2de plaats, vlak achter de koploopster. Het gaat dan ondertussen fijn bergje op, bergje af en de twee hebben een  gaatje geslagen met de rest van het veld. In de laatste ronde kan Anouk echter het tempo van de koploopster niet meer bijbenen. Zeker als die op het laatste rechte eind nog een eindsprint in de benen heeft. Anouk finisht op een keurige 2de plaats, waarmee we dik tevreden zijn. Op het Brabantse podium mag ze later trots een zilveren medaille in ontvangst nemen. Geen Limburgse vlaai, die waren alleen voor de junioren.